
A gyökerei egészen a római birodalomigvezethetők vissza, mint minden mediterrán konyha, ez is egészségesebb mint a magyar konyha. Ezt köszönheti a sok zöldségnek, gyümölcsnek, halnak és az olívaolajnak, amit a magyar hagyományos sertészsír helyett használnak.
Az olaszok legkedveltebb étele a pasta. A tésztát mindenféle formában és méretben fogyasztják levesekhez, szózokhoz, rakott- vagy akár töltött ételekhez. Ezekből a tésztákból mi csak néhányat ismerünk, de Olaszországban gyárilag több mint ötvenfélét készítenek. A mondás szerint az olasz háziasszony az év minden napjára tud másfajta pastát készíteni. A spagetti, makaróni, lasagne, canelloni, tortellini, taghatelle, menicotti és még folytathatnánk. Az olaszok ezeket a száraz tésztákat nem főzik olyan puhára mint mi, kicsit "roppanósra" hagyják, al dente, a tésztát és a kifőzés után friss vajjal keverik össze. A hosszú tésztákat kettétörni nem szabad. A tészták kifőzése külön tudomány, nincs rá szabály, hogy mennyi ideig kell főzni. Ezeket a tésztaételeket általában előételként adják, de fogyaszthatók főételként is.
A húsok közül szinte mindenfélét találunk az olasz konyhában, de – a tenger közelsége miatt – a hal és rákfélék lényegesen hangsúlyosabb szerepet játszanak. A jellemző hús vagy húsos ételek a földrajzi elhelyezkedés függvényében is változnak, hiszen a partoktól messzebb dominánsabb a szarvasmarha, kecske, birka, vadak és a különböző szárnyasok fogyasztása. Természetesen fõételeket is készítenek a húsokból, gyakori, hogy ezeket az ételeket roston vagy vagy bundázva sütik és vegyesen tálalva adják a asztalra, külön mártásokkal.
Köretként sokféle zöldséget készítenek vizben fõzve, vagy vajban, olajban megpárolva, de találkozhatunk zöldségekkel, sõt gyümölcsökkel köretként, sörtésztába mártva és kisütve. A zöldség- és gyümölcsköretek mellé rendszerint még sültburgonyát és párolt rizst is adnak.

világszerte, és ma is õk készítik a legjobb minõséget. A fagylaltok, parfék gazdag választékát bõvítik az alapanyagokhoz adott olajos magvak, grillázs, mazsola
és egyéb gyümölcsök.
A cukrászsütemények leggyakrabban piskóta vagy omlóstészta alappal készülnek, narancs- és citromízû krémekkel, ízekkel és sokféle gyümölccsel. Sokat fogyasztanak a friss gyümölcsökbõl és gyümölcssalátákból. Az édességek talán nem mutatnak olyan változatosságot, mint Magyarországon, de az olasz konyhának is van néhány igen finom desszertje. A mascarpone sajttal készült tiramisut vagy a profiterrolt már senkinek sem kell bemutatni, mint ahogy a legendásan finom olasz fagylaltot sem.
.jpg)
Ebédre levest vagy valamilyen elõételt fogyasztanak, a nagy melegben gyakori, hogy az elõétel helyettesíti a húsféléket, a fõételt is. Az ebéd befejezéseként
fagylalt vagy gyümölcs következik. Vacsorakor rendszerint kompletten étkeznek, elõétel, leves, fõétel salátával és desszert, kávé, tehát teljes ételsort fogyasztanak. Különösen nyáron a nagy meleg miatt a vacsora késõn kezdõdik. A vendéglõk terasszai megtelnek és késõ éjszakáig hangosak a vacsorázó, ill. a vacsora után borozgató, iszogató vendégek zsivajától.
Érdekességek:
Az Olaszország déli részéből származó mozzarellát eredetileg bivalytejből készítik az 1500-as évek óta. Ha hozzájutunk, mindenképpen érdemes megkóstolnunk a bivalytejből készült mozzarellát, amelynek íze egészen más, mint az itthon kapható, gyakran elég íztelen mozzarelláké. Ezzel szemben a bivaly mozzarellának van egy gyengéd „istállóbukéja”, ami különös ízt varázsol neki. Hagyományosan kézzel formázzák a jellegzetes sajtgolyókat.
Olasz és magyar specialitások
Azt elmondhatjuk, hogy mindkét nép életében fontos szerepet tölt be az étkezés: szeretnek enni, kedvelik a jó ételeket, a legegyszerűbb ételt is odaadással, mondhatni szenvedéllyel készítik, és fogyasztják. A hírességek közül említésre méltó az olasz és a magyar sonka, az olaszok pizzája, és a magyarok lángosa is mutat némi hasonlóságot. Ami az olaszoknál a tejszín, az nálunk inkább a tejföl, de mindkettővel igen kiváló ételeket készítenek/készítünk.

Mind az olasz, mind a magyar asztal elképzelhetetlen bor és kenyér nélkül.
Ami viszont különbség, mégpedig igen nagy: hogy míg "magyar ember evés közben nem beszél" ez az olaszokról. hogy is fogalmazzunk, nem igazán mondható el.
Olaszországban szinte minden kisvárosnak meg van a saját bora (vino locale) így természetesen Friuli tartomány is büszkélkedhet néhány zamatos nedűvel. A vörösborokat (Pignolo, Refosco,Schioppettino), azonban itt egy kicsit háttérbe szorítják a jó minőségű fehér borok: Picolit, Ramandolo, Verduzzo és persze a sokat vitatott elnevezésű Tocai (Friulano), a rizlingek-Resling és a finom chardonnay borok. A borok mellett azonban mindenképpen említést érdemelnek a különböző grappák-pálinkák melyből számtalan kiváló minőségű italt találunk Olaszország szerte a bárok, éttermek itallapján is.