Nemzetek csatája

FOGYASZTÓI KULTÚRÁRÓL-zene- film- program- konyha - Miért ne... ... hallgatnánk anyanyelvű zenét is? ... néznénk magyar filmet is? ... ismerjük meg jobban a világot amiben élünk? ... miért ne vennénk hazai terméket? Kérdések, ötletek, válaszok és programok. Ezek és még sok minden más vár rátok ha ti is csatlakoztok hozzánk! Nekünk fontos, hogy mit "fogyasztunk"!!!

Naptár

május 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Címkék

Amit az olasz konyháról tudni illik

2012.01.31. 02:22 Ugrószarvas

 

 A mediterrán vidékre jellemző nyersanyagbőség, az olasz történelmi széttagoltság és felfedezővágy tette az "olaszt" a világ egyik legkedveltebb konyhájává. Az olaszok számára az étkezés társasági esemény, és egy nagy fontosságú program. A legegyszerűbb ételeket is nagy élvezettel készítik és fogyasztják. Ennek köszönheti az itáliai gasztronómia hihetetlen változatosságát.
 
 A gyökerei egészen a római birodalomigvezethetők vissza, mint minden mediterrán konyha, ez is egészségesebb mint a magyar konyha. Ezt köszönheti a sok zöldségnek, gyümölcsnek, halnak és az olívaolajnak, amit a magyar hagyományos sertészsír helyett használnak.
 
 Az olaszok legkedveltebb étele a pasta. A tésztát mindenféle formában és méretben fogyasztják levesekhez, szózokhoz, rakott- vagy akár töltött ételekhez. Ezekből a tésztákból mi csak néhányat ismerünk, de Olaszországban gyárilag több mint ötvenfélét készítenek. A mondás szerint az olasz háziasszony az év minden napjára tud másfajta pastát készíteni. A spagetti, makaróni, lasagne, canelloni, tortellini, taghatelle, menicotti és még folytathatnánk. Az olaszok ezeket a száraz tésztákat nem főzik olyan puhára mint mi, kicsit "roppanósra" hagyják, al dente, a tésztát és a kifőzés után friss vajjal keverik össze. A hosszú tésztákat kettétörni nem szabad. A tészták kifőzése külön tudomány, nincs rá szabály, hogy mennyi ideig kell főzni. Ezeket a tésztaételeket általában előételként adják, de fogyaszthatók főételként is.
 
 A húsok közül szinte mindenfélét találunk az olasz konyhában, de – a tenger közelsége miatt – a hal és rákfélék lényegesen hangsúlyosabb szerepet játszanak. A jellemző hús vagy húsos ételek a földrajzi elhelyezkedés függvényében is változnak, hiszen a partoktól messzebb dominánsabb a szarvasmarha, kecske, birka, vadak és a különböző szárnyasok fogyasztása. Természetesen fõételeket is készítenek a húsokból, gyakori, hogy ezeket az ételeket roston vagy vagy bundázva sütik és vegyesen tálalva adják a asztalra, külön mártásokkal.
 
 Köretként sokféle zöldséget készítenek vizben fõzve, vagy vajban, olajban megpárolva, de találkozhatunk zöldségekkel, sõt gyümölcsökkel köretként, sörtésztába mártva és kisütve. A zöldség- és gyümölcsköretek mellé rendszerint még sültburgonyát és párolt rizst is adnak.
 
 A befejezõ fogások között elsõként kell említeni a világhírû olasz fagylaltokat,parfékat. Ezeket a készítményeket olasz cukrászok találták fel, tették ismertté 
világszerte, és ma is õk készítik a legjobb minõséget. A fagylaltok, parfék gazdag választékát bõvítik az alapanyagokhoz adott olajos magvak, grillázs, mazsola 
és egyéb gyümölcsök.
A cukrászsütemények leggyakrabban piskóta vagy omlóstészta alappal készülnek, narancs- és citromízû krémekkel, ízekkel és sokféle gyümölccsel. Sokat fogyasztanak a friss gyümölcsökbõl és gyümölcssalátákból.  Az édességek talán nem mutatnak olyan változatosságot, mint Magyarországon, de az olasz konyhának is van néhány igen finom desszertje. A mascarpone sajttal készült tiramisut vagy a profiterrolt már senkinek sem kell bemutatni, mint ahogy a legendásan finom olasz fagylaltot sem. 
 
 Az olaszok az étkezéshez leginkább bort fogyasztanak. Törkölypálinkájuk a tölgyfahordóban érlelt Grappa, melynek alkoholtartalma 40-46 % Tájegységek szerint több változata ismert. Híresek a kevert italaik, ezek közül néhány: Gancia, Cinzano, Martini, Garrone, Campani. Az olaszok eszpresszó kávéja nagyon jó minőségű és világszerte ismert. Az olaszok presszókávéja nagyon jó minőségű és világszerte ismert. Talán ők az egyetlen nép, akik nálunk magyaroknál is erősebb kávét isznak.
 
 Ebédre levest vagy valamilyen elõételt fogyasztanak, a nagy melegben gyakori, hogy az elõétel helyettesíti a húsféléket, a fõételt is. Az ebéd befejezéseként 
fagylalt vagy gyümölcs következik. Vacsorakor rendszerint kompletten étkeznek, elõétel, leves, fõétel salátával és desszert, kávé, tehát teljes ételsort fogyasztanak. Különösen nyáron a nagy meleg miatt a vacsora késõn kezdõdik. A vendéglõk terasszai megtelnek és késõ éjszakáig hangosak a vacsorázó, ill. a vacsora után borozgató, iszogató vendégek zsivajától.
 
Érdekességek:
 
 Az Olaszország déli részéből származó mozzarellát eredetileg bivalytejből készítik az 1500-as évek óta. Ha hozzájutunk, mindenképpen érdemes megkóstolnunk a bivalytejből készült mozzarellát, amelynek íze egészen más, mint az itthon kapható, gyakran elég íztelen mozzarelláké. Ezzel szemben a bivaly mozzarellának van egy gyengéd „istállóbukéja”, ami különös ízt varázsol neki. Hagyományosan kézzel formázzák a jellegzetes sajtgolyókat.
Olasz és magyar specialitások
 Azt elmondhatjuk, hogy mindkét nép életében fontos szerepet tölt be az étkezés: szeretnek enni, kedvelik a jó ételeket, a legegyszerűbb ételt is odaadással, mondhatni szenvedéllyel készítik, és fogyasztják. A hírességek közül említésre méltó az olasz és a magyar sonka, az olaszok pizzája, és a magyarok lángosa is mutat némi hasonlóságot. Ami az olaszoknál a tejszín, az nálunk inkább a tejföl, de mindkettővel igen kiváló ételeket készítenek/készítünk. 
 Mind az olasz, mind a magyar asztal elképzelhetetlen bor és kenyér nélkül.
Ami viszont különbség, mégpedig igen nagy: hogy míg "magyar ember evés közben nem beszél" ez az olaszokról. hogy is fogalmazzunk, nem igazán mondható el.
 
 Olaszországban szinte minden kisvárosnak meg van a saját bora (vino locale) így természetesen Friuli tartomány is büszkélkedhet néhány zamatos nedűvel. A vörösborokat (Pignolo, Refosco,Schioppettino), azonban itt egy kicsit háttérbe szorítják a jó minőségű fehér borok: Picolit, Ramandolo, Verduzzo és persze a sokat vitatott elnevezésű Tocai (Friulano), a rizlingek-Resling és a finom chardonnay borok. A borok mellett azonban mindenképpen említést érdemelnek a különböző grappák-pálinkák melyből számtalan kiváló minőségű italt találunk Olaszország szerte a bárok, éttermek itallapján is.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetekcsataja.blog.hu/api/trackback/id/tr663996298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása