Hogyan készítsünk kolbászt?
Mint azt tudjátok itt nálunk kolbászhét van, tehát írásaink kolbászokkal, meg ehhez szükséges alapanyagokkal lesznek tele.
Előző cikkünben kiderülhetett, hogyan vagy inkább hol fogyasszunk kolbászt, meg kaptunk egy kis előzetest az úgymond turisztikai disznóvágásról is. Bevallom én nem vagyok profi kolbászkészítő mester, még csak amatőr se, ezért most pár mondat erejéig idéznék egy kis hozzáértő szót.
“A kolbász kicsontozott disznótarjából (a fej utáni része), 25-35 %-os zsiradékanyag szalonna (főleg a kemény háti részből) hozzáadásával lapockából, dagadóból, combból készül. Kolbász készítéséhez a disznóhússal együtt marha-, vadhús és birkahús is felhasználható. A kolbászkészítés módjainak leírásánál az adalékanyagok - fűszerek, só - megadott mennyisége mindig kicsontozott színhúsban értendő.”
Ennyi tudomány jutott nekünk, a kolbászkészítéshez.
Megállapodhatunk, hogy a kolbásztöltés mint folyamat nem lenne annyira (semennyire) izgalmas az ezt körülvevő hangulat, és persze az egészet összefogó disznóvágás nélkül.
És ugye minden disznóvágás alapkelléke a pálinka, mértéktelen mennyiségű pálinka.
Kiváncsi lennék, hogy egy disznóvágás milyen lehet pálinka, vagyis inkább bármilyen alkohol nélkül. Sejtésem szerint és ebben valószínüleg többen is egyetértenek velem, szeszek nélkül a disznóvágás is unalmas házkörüli munkafolyamat lenne. Szerencse, hogy szegény disznót télen vágják, így a hideg mellé “muszáj” a pálinka.
Bevallom én olyan vagyok, mint az előző cikkben említett városi gyerek, aki még nem látott rendes igazi disznóvágást. Nekem egy jelenet van a fejemben, méghozzá egy hazai klasszikusból, A tanú című 1969-es filmből.
Ugyanis alaphelyzet, hogy a Pelikán-család, már nem tud húst venni, ezért Pelikán József (Kállai Ferenc) közli: “Dezsőnek meg kell halnia.” Természetesen Dezső a disznó. Ez ugye manapság nem olyan nagy dolog, de ekkor még bizony tilos levágni az állatokat. Hát nekem ez az összes disznóvágásos élményem.
De ez most nem egy filmkritika, sőt be is fejezem azt hiszem. Zárásként pár linket ajánlok ahonnan millió és egyfajta módot lehet találni kolbász készítésre/töltésre.