A pálinkának hazánkban legalább 700 éves története van. A 13.sz-ból találtak már égetettboros (pálinkás) üvegeket, amik Itáliából származtak. A következő évszázadban már a hazai orvosok is ismerték ezt a gyógyitalt, mivel akkoriban gyógyszerként használták, amivel Károly Róbert gyógyította a köszvényét. Mátyás király, az igazságos, már megkülönböztette, a gyümölcsből és a gabonából készített párlatokat. A 16.sz-tól kezdve használják a pálinka szót, amit a szlovákoktól vettünk át. Az azutáni időszakokban több ezer szeszfőzde nyílt, 1851-re ez a szám elérte a 105.000-et, majd a 20.sz közepére pár százra esett vissza ez a szám. Mára újra fellendülésben van a pálinkafőzés, de most már a mínőségi kivitelben, ez segíti a pálinka védelmében hozott törvény is.
Kimondja, hogy pálinkát csak Magyarországon termett gyümölcsből és törkölyből lehet előállítani,semilyen más adalékanyag hozzáadása nélkül Magyarországon. Tehát hazánkban kell cefrézni, párolni, érlelni és palackozni, a kész pálinka legalább 37,5% V/V alkoholfoktartalmu kell legyen. Az Európai Unió döntése alapján, csak azok a gyümölcspárlatok, amelyek az eredetvédelemnek megfelelnek, használhatják a pálinka megnevezést, amelyek Magyarországon vagy négy osztrák tartományban készítenek.
Akkor hát ajánlunk is nektek a témában; www.dunaihajospalinka.hu/