Nemzetek csatája

FOGYASZTÓI KULTÚRÁRÓL-zene- film- program- konyha - Miért ne... ... hallgatnánk anyanyelvű zenét is? ... néznénk magyar filmet is? ... ismerjük meg jobban a világot amiben élünk? ... miért ne vennénk hazai terméket? Kérdések, ötletek, válaszok és programok. Ezek és még sok minden más vár rátok ha ti is csatlakoztok hozzánk! Nekünk fontos, hogy mit "fogyasztunk"!!!

Naptár

május 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Címkék

-CSOKOLÁDÉ HETE-

2012.02.08. 11:21 Mosó Masa

 

A csokoládé maga távol áll ugyan a magyar eredettől, azért mégis csak kivettük a részünket belőle mi is. Ezen a héten megismerkedhettek jó kis magyar csokikkal, csoroghat a nyálatok a cikkek olvasása közben..  Na de térjünk is a tárgyra avagy mi is az a csokoládé?!

 

 

CSOKOLÁDÉ= KAKAÓBÓL KÉSZÜLT ÉDESSÉG

Az aztékok már jóval az európai hódítások előtt is tudták, hogy mi a jó, itták a csokoládét.A fűszeres ital alapanyagai kakaó, víz, fahéj, ánizs, chili és kukoricaliszt volt. Az 1500-as években Spanyolországnak kakaóbehozatali monopóliuma volt. A receptet természetesen a legnagyobb titokban tartották, a csokit cukorral, fahéjjal, szerecsendióval illetve vaníliával ízesítve fogyasztották. A spanyolok 1519-ben Cortése Mexicóba érkezésével ismerkedhettek meg ezzel a fantasztikus történettel, később a fogyasztásának szokása pedig átterjedt Franciaországba is. 1569-ben V. Piusz pápa a xocolatl-t olyan kellemetlennek találta, hogy az ital fogyasztását nem tekintette a böjt megszegésének, hát gondolom éltek is a lehetőséggel a hívek. Ha pedig valaki látta esetleg a Csokoládé c. filmet, akkor tudhatja nem minden egyházi méltóság gondol így erre a bizonyos édességre! A forró csokoládét az 1600-as években kezdték inni Európában, II. Károly uralkodása idején (1660–85) vált divatos itallá Angliában, az első csokoládét is kínáló londoni vendéglő, a Chocolate House pedig 1657-ben nyílt meg. 1687-ben a Francia Akadémia tudományos alapokra helyezték az optimális csokoládéreceptet. Az első angol csokoládégyár Bristolban épült, 1728-ban. Mióta van jelen szilárd formában?! 1842-ben kezdte árulni a Fry csokoládégyár, mely később a ma is létező Cadbury cégbe olvadt. A holland C. J. van Houten1828-ban feltalált kakaósajtológépe nagyban javította a csokoládéital minőségét: a készülék segítségével a kakaóbabból sikerült kivonni a nehezen emészthető zsíranyag egy részét. A csokoládészeletet megjelenésének éve; 1847-re tehető. Aztán jöttek a jó öreg svájci Nestlé fivérek és 1876-ban elkészítettek az első tejcsokoládé-szeletet. Rodolphe Lindt berni csokoládégyárában a termékek minőségének javítása érdekében új eljárásokat vezetett be, módosította a csokoládégyártásnál használt alapanyagokat és a főzési időket. 

Összetételét tekintve; kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó-szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag. Körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat: koffeint és teobromint. Élettani szempontból fontos komponensei a hisztamin, a szerotonin, a triptofán, a fenil-etil-amin, a tiramin és a magnézium. (Ajaj, írom én írom de az előző mondatot magam sem értem..)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetekcsataja.blog.hu/api/trackback/id/tr714078059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása