A csokoládé maga távol áll ugyan a magyar eredettől, azért mégis csak kivettük a részünket belőle mi is. Ezen a héten megismerkedhettek jó kis magyar csokikkal, csoroghat a nyálatok a cikkek olvasása közben.. Na de térjünk is a tárgyra avagy mi is az a csokoládé?!
CSOKOLÁDÉ= KAKAÓBÓL KÉSZÜLT ÉDESSÉG
Az aztékok már jóval az európai hódítások előtt is tudták, hogy mi a jó, itták a csokoládét.A fűszeres ital alapanyagai kakaó, víz, fahéj, ánizs, chili és kukoricaliszt volt. Az 1500-as években Spanyolországnak kakaóbehozatali monopóliuma volt. A receptet természetesen a legnagyobb titokban tartották, a csokit cukorral, fahéjjal, szerecsendióval illetve vaníliával ízesítve fogyasztották. A spanyolok 1519-ben Cortése Mexicóba érkezésével ismerkedhettek meg ezzel a fantasztikus történettel, később a fogyasztásának szokása pedig átterjedt Franciaországba is. 1569-ben V. Piusz pápa a xocolatl-t olyan kellemetlennek találta, hogy az ital fogyasztását nem tekintette a böjt megszegésének, hát gondolom éltek is a lehetőséggel a hívek. Ha pedig valaki látta esetleg a Csokoládé c. filmet, akkor tudhatja nem minden egyházi méltóság gondol így erre a bizonyos édességre! A forró csokoládét az 1600-as években kezdték inni Európában, II. Károly uralkodása idején (1660–85) vált divatos itallá Angliában, az első csokoládét is kínáló londoni vendéglő, a Chocolate House pedig 1657-ben nyílt meg. 1687-ben a Francia Akadémia tudományos alapokra helyezték az optimális csokoládéreceptet. Az első angol csokoládégyár Bristolban épült, 1728-ban. Mióta van jelen szilárd formában?! 1842-ben kezdte árulni a Fry csokoládégyár, mely később a ma is létező Cadbury cégbe olvadt. A holland C. J. van Houten1828-ban feltalált kakaósajtológépe nagyban javította a csokoládéital minőségét: a készülék segítségével a kakaóbabból sikerült kivonni a nehezen emészthető zsíranyag egy részét. A csokoládészeletet megjelenésének éve; 1847-re tehető. Aztán jöttek a jó öreg svájci Nestlé fivérek és 1876-ban elkészítettek az első tejcsokoládé-szeletet. Rodolphe Lindt berni csokoládégyárában a termékek minőségének javítása érdekében új eljárásokat vezetett be, módosította a csokoládégyártásnál használt alapanyagokat és a főzési időket.
Összetételét tekintve; kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó-szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag. Körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat: koffeint és teobromint. Élettani szempontból fontos komponensei a hisztamin, a szerotonin, a triptofán, a fenil-etil-amin, a tiramin és a magnézium. (Ajaj, írom én írom de az előző mondatot magam sem értem..)